...
Telefon: (+40)-745-603-880 | Adresa: Strada Crisanei, Numarul 10, Alba Iulia
praf de plastic vizibil in razele de soare

Efectele Distructive ale Plasticului la Scara Mica

Imaginati-va corpul dumneavoastra ca fiind o gradina, iar vasele dumneavoastra de sange sunt sistemul de irigatii al gradinii. Acum, imaginati-va ca bucati foarte mici de plastic, atat de mici incat nu le puteti vedea fara un microscop, ajung in sistemul de irigatii.

Plasticul nu se poate dizolva in sange, daca ar putea fi dizolvat, atunci nu am mai vorbi de aceasta problema. Oamenii de stiinta in urma unui studiu observational, cred ca persoanele cu aceste particule microscopice de plastic in „sistemul de irigatii” au un risc mai mare de a avea probleme serioase de inima sau chiar de a deceda comparativ cu persoanele fara aceste particule din plastic.

Plasticul a ajuns pana si in arterele noastre ( ateromatoza probabil cauzata de plastic)

Intr-un tip special de interventie numita end-arter-ectomie carotidiana, care se efectueaza la persoanele care au „conductele de apa” ale corpului infundate (ateromatoza carotidiana), medicii au gasit aceste particule microscopice de plastic in aproape 60% dintre persoanele verificate, restul de 40% nu aveau particule de plastic in grasimea depusa pe artere (ateromatoza carotidiana de alte cauze).

Medicii si oamenii de stiinta au efectuat acest control pe 304 persoane si i-au urmarit pentru aproape 3 ani pentru a vedea ce se intampla.

om de stiinta care s-a ocupat de studiul microparticulelor din plastic ca posibila cauza de ateromatoza

 

Risc crescut

Dupa o urmarire de aproximativ 3 ani a persoanelor inrolate in studiu cei care aveau au fost gasiti cu micro-plastice in artere au fost de patru ori si jumatate mai predispuse la a suferi un atac de cord, un accident vascular cerebral sau la a deceda din orice cauza, deci probabul micro-plasticele le crestea riscul de evenimente cardiovasculare cu de pana la 4,5 ori.

Chiar daca aceste persoane luau medicamente pentru a preveni problemele de inima, cei cu particule microscopice de plastic in vasele lor de sange aveau mai multe probleme. Acest lucru sugereaza ca particulele microscopice de plastic ar putea cauza problemele de inima deoarece pot intra in celule si pot cauza inflamatie locala care duce la infundarea vaselor (posibil ateromatoza cauzata de particulele de plastic ).

Dar, oamenii de stiinta au spus, de asemenea, ca nu putem fi 100% siguri ca plasticele sunt cauza deoarece ar putea exista si alte motive pentru care aceste persoane au avut probleme de inima. Totusi, ei s-au asigurat ca au luat in calcul si alte cauze comune ale problemelor de inima, cum ar fi zaharul din sange ridicat, tensiunea arteriala mare si colesterolul rau.

Care este principala concluzie?

Prezenta acestor particule microscopice de plastic in corpul nostru ar putea fi un nou motiv de ingrijorare pentru sanatatea vaselor de sange. Si, cel mai bun mod de a rezolva aceasta problema este sa utilizam mai putin plastic, astfel incat mai putin din el sa ajunga in interiorul nostru.

Un medic care a comentat studiul a spus ca aceasta descoperire este un semnal de alarma care ne spune ca trebuie sa fim atenti la cat de mult plastic utilizam deoarece nu este doar rau pentru planeta – ar putea fi rau si pentru sanatatea noastra.

A mentionat ca plasticele ajung in corpurile noastre mai ales din mancarea care a fost in contact cu plasticul sau respirand aerul cu particule microscopice de plastic. Desi nu putem evita complet plasticele, putem alege sa utilizam mai putin, in special tipurile de unica folosinta care sunt o mare parte din problema.

Plasticul este peste tot, dar mai ales in „casele” noastre

praf de plastic vizibil in razele de soare

Plasticul este peste tot : în ocean, in rauri,  în conductele de apă, in mancarea noastra procesata, in casele noastre. Bunicii nostri foloseau lemn si sticla, hartie si metal. Cred ca politicienii ar trebui sa faca ceva în această privință. Si noi ar trebui sa facem ceva in aceasta privinta, casele noastre sunt pline de plastice: tesaturi din plastice, ambalaje de unica folosinta din plastice, sticle din platic, farfurii si linguri din plastic, parchet din plastic, mobila din plastic. Pe de alta parte plasticul este extrem de folositor si vietile noastre au devenit mult mai usoare cu el. Probabil o cale de mijloc ar fi potrivita.

plastic aruncat pe marginea soselei

Acest lucru este și mai important pentru sănătatea pe termen lung a copiilor noștri, care vor fi expuși la niveluri ridicate de plastic pe tot parcursul vieții lor.

🛑 Daca aveti acasa persoane care au probleme de sanatate cardiovasculare, puteti sa apelati la medicii nostri cardiologi

  • Dr. Mada Laura
  • Dr. Grosu Alin
  • Dr. Filan Teodora
  • Dr. Miclea Ioana
  • Dr. Bian Alin

pentru cele mai bune sfaturi.

📞 Apelati acum la epertiza medicilor nostri. Sunati la 0745603880  sau programati-va pe pagina noastra de programari.

Bibliografie:

https://www.medscape.com/viewarticle/plastic-particles-carotid-plaques-linked-cv-events-2024a10004ge

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *