...
Telefon: (+40)-745-603-880 | Adresa: Strada Crisanei, Numarul 10, Alba Iulia
pulsoximetrie nocturna - masurarea in mod continuu pe tip de noapte a oxigenului si a pulsului.

Nivelul Oxigenului in Apneea de Somn 

Apneea de somn, o conditie adesea neglijata, determina scaderea intermitenta a oxigenului din sange in timpul somnului. In timpul apneeilor, respiratia se opreste temporar, provocand hipoxie,  o deficienta de oxigen in sange care poate ajunge chiar si pana la valoarea de 50%. Aceasta fluctuatie repetata a nivelului de oxigenului nu doar ca perturba somnul, dar contribuie de cele mai multe ori,  pe termen lung, la aparitia unor afectiuni grave.

pulsoximetrie nocturna - masurarea in mod continuu pe tip de noapte a oxigenului si a pulsului.

COVID-19 si Scaderea Oxigenului

In comparatie, infectia COVID-19 reduce oxigenul din sange in alte moduri fata de apneea de somn, limitand capacitatea plamanilor la nivel de membrana alveolocapilara de a oxigena sangele si ingreunand amplitudinea respiratiei prin condensarile pe care le face. In formele severe, virusul poate cauza o scadere drastica a oxigenului, ducand la hipoxemie severa. Desi efectele sunt mai rapide si adesea mai grave, ele sunt de obicei temporare, spre deosebire de caracterul cronic al apneei de somn.

Asemanari si Deosebiri

Ambele conditii prezinta o scadere a oxigenului in sange, dar mecanismele si impactul lor sunt diferite. In timp ce COVID-19 provoaca o scadere acuta continua a oxigenului, de zile sau saptamani apneea de somn produce o scadere intermitenta pe parcursul somnului de cateva secunde, pana la un minut si ceva, dar cronica, in sensul ca se repeta noapte de noapte, ani de zile, zeci de ani de zile, cu repercusiuni pe termen lung asupra sanatatii generale:

Fibrilație atrială, Hipertensiune arterială, Cardiopatie ischemică, AVC, Palpitații, tulburări de ritm cardiac, Hipertensiune arterială rezistentă la tratament, Infarct miocardic, Hipertensiune pulmonară, Cord pulmonar cronic, Ateroscleroză, Saturații mici sub 95% în repaus peste zi, Insuficiență respiratorie cronică, Agravarea astmului, Diabet zaharat, Obezitate, Nivel ridicat de colesterol, Depresie, Scăderea libidoului, Pierderi de memorie, Probleme de concentrare, Oboseală cronică, Scăderea capacității de efort, Comportament ciudat – în special agresiv, Aciditate gastrică sau reflux gastroesofagian, Afecțiuni rinosinusale și faringiene, Dureri de cap matinale, Nervozitate, Somnolență diurnă, Accidente de mașină sau la locul de muncă.

Consecintele pe Termen Scurt si Lung

COVID-19 poate duce la complicatii rapide si severe, necesitand adesea ingrijire medicala urgenta.

In contrast, efectele apneei de somn se acumuleaza treptat, crescand riscul de boli cronice. Constientizarea si tratamentul precoce sunt esentiale in gestionarea ambelor conditii.

Povestea unui pacient

Covid sever

Mihai, in varsta de 45 de ani, a fost internat de urgenta cu COVID-19 sever, fiindca nivelul oxigenului din sange i-a scazut destul de mult. In timpul spitalizarii, nivelul oxigenului din sange a scazut si mai mult, necesitand tratament medical prompt si oxigenoterapie. Dupa recuperare, Mihai, a continuat sa se simta obosit si sa sufere de dureri de cap persistente, dar a crezut ca aceste simptome sunt datorate bolii COVID.

Intr-o zi, sotia sa, fiind ingrijorata de

  1. oboseala, somnolenta cu care a ramas, la mai mult de 1 an dupa episodul covid
  2.  sforaitul lui intens si
  3.  pauzele respiratorii observate in timpul somnului,
  4. durerea de cap in special dimineata

i-a facut programare la medicul nostru pneumolog.


Dupa consult medicul i-a recomandat sa faca un test de prin care sa masoare nivelul oxigenului in timpul noptii, la el acasa, pentru a verifica o posibila apnee de somn.

Apneea de somn

Rezultatele au fost un adevarat soc.  Mihai avea episoade repetate de scaderea drastica a oxigenului in sange in timpul somnului, uneori chiar comparabile cu cele experimentate in timpul spitalizarii sale cu COVID-19.
Aceasta descoperire a fost un moment de cotitura pentru Mihai.

A realizat ca, desi COVID-19 a fost o amenintare imediata la sanatatea sa, apneea de somn, o afectiune de care nici nu stia ca exista, era o problema cronica care ii punea sanatatea in pericol in fiecare noapte. Mihai a inceput imediat tratamentul pentru apneea de somn, schimbandu-si stilul de viata, ceea ce a imbunatatit considerabil calitatea somnului si a vietii sale.

Aceasta experienta l-a facut sa constientizeze importanta monitorizarii sanatatii sale si a scos in evidenta faptul ca unele pericole pentru sanatate pot fi la fel de serioase, chiar daca sunt mai putin vizibile decat o pandemie globala.

Concluzie

Este crucial sa intelegem ca, desi COVID-19 a captat atentia mondiala, fiindca a fost o problema acuta si contrastanta, apneea de somn reprezinta o problema de sanatate cel putin la fel de serioasa, avand consecinte subtile, dar profunde pe termen lung, motiv pentru care suntem mai inclinati sa nu le recunoastem. Diagnosticul timpuriu si tratamentul adecvat al apneei de somn sunt pasi esentiali pentru mentinerea unei sanatati optime.

Programare la medic pentru suspiciune apnee de somn

In concluzie, daca aveti simptome sugestive pentru apneea de somn (somnolenta diurna excesiva, sforait, dureri de cap dimineata, moleseala) sau aveti una dintre bolile care pot fi provocate de apneea de somn, va invitam sa vorbiti cu medicul nostru:

Dr. Popescu Alexandra care are competenta in apnee de somn si va asteapta la cabinetul medical de somnologie, pentru consult de somnologie, pulsoximetrie sau/si eventual poligrafie nocturna, o masuratoare a mai multor parametrii in timpul somnului care o puteti face acasa la dumneavoastra cu aparatura noastra.

poligraf nocturn metoda non invaziva testare apnee de somn
poligraf apnee de somn instalat pe pacient

Nu ezitati sa ne contactati!

Pentru programare sunati-ne la numarul (+40)-745-603-880  sau scrieti-ne pe WhatsApp 
sau programati-va online si vom stabili toate detaliile.

Cardio Help Team   Strada Crisanei, nr. 10, Alba iulia

Formular programare investigatii pentru apnee de somn  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *