...
Telefon: (+40)-745-603-880 | Adresa: Strada Crisanei, Numarul 10, Alba Iulia
scaderea repetata a oxigenului in timpul somnului este sugestiva pentru apneei de somn

Povestea unui pacient cu infarct miocardic

O sa va prezentam povestea unui domn din Alba Iulia, domnul Dragos, de 59 ani, care este obez, cu diabet zaharat, tot timpul obosit, somnolent peste zi si cu dureri de cap dimineata, iar recent a facut un Infarct miocardic a carei cauza urmeaza sa o aflati.

Diagnosticul: infarct miocardic

In jur de ora 6:30 domnul Dragos s-a trezit cu tensiune mare si o durere de piept persistenta. Mai avuse  durere in piept si in alte dimineti, dar parca acum simtea si lipsa de aer. Presimtea ca ceva nu este in regula. S-a plans sotiei, care l-a adus la noi pentru un ekg in prima parte a zilei. Medicul nostru cardiolog i-a facut un ekg si a diagnosticat un infact miocardic de perete miocardic  anterior.

Medicul cardiolog: – sa stiti ca aici se vede ca ati facut un infarct miocardic.

Domnul Dragos: vai de mine, dar cum se poate, nu am simtit o durere mare. Sunteti sigura ca este infarct?

Medicul cardiolog:  da, da, este infact si trebuie sa ajungeti cat mai repede la Cluj pentru revascularizare. Dumneavoastra aveti diabet zaharat si probabil acesta este contextul in care nu ati simptit durere prea mare.

Domnul Dragos a scapat cu bine din aceasta problema mare de sanatate,  dupa ce i s-au implantat, in aceiasi zi, 2 stenturi coronariene. Avea coronarele astupate cu colesterol si grasimi.

Control cardiologic dupa infarct miocardic

La urmatorul control medicul nostru cardiolog, l-a intrebat : Domnul Dragos, oare din ce cauza ati facut infarct miocardic?

Domnul a ridicat din umeri : nu stiu doamna doctor, dar va ascult sa vad ce credeti dumneavoastra.

Medicul cardiolog: pai as zice ca sunt mai multi factori si aici putem sa ne gandim la diabet, obezitate, hipertensiune, colesterolul mare, lipidele mari in  sange, iar toate acestea ar putea avea o cauza comuna mai ales ca v-am vazut uneori somnolent.

Domnul Dragos: ce e drept, asa este, imi vine uneori somn peste zi, cand ma uit la televizor, cand citesc o carte. Uneori ma duc la biserica si mi se face somn.

Medicul cardiolog: da, asta inseamna ca probabil cauza comuna pentru toate problemele dumneavoastra de sanatate este Apneea de Somn.

Dl Dragos: dar eu dorm bine doamna doctor. Nu cred ca am asa ceva.

Medicul cardiolog: apneea de somn este o boala care nu se arata, este o boala greu de inteles de catre pacienti, este foarte putin diagnosticata, dar putem sa facem un chestionar ca sa vedem ce risc aveti.

Dl Dragos: bine, va rog sa facem.

Cauza infarct miocardic

La chestionarul STOP BANG, riscul de a avea apnee de somn i-a iesit foarte mare domnului Dragos. Cu toate acestea nu a fost prea convins ca ar trebui sa mai investigheze in continuare. Medicul cardiolog i-a recomandat poligrafie nocturna, testul pe care trebuie sa-l faca ca sa gaseasca daca are apnee de somn sau nu.

A doua zi dupa ce a vorbit si cu sotia iar aceasta i-a spus ca i se mai opreste respiratia cateodata in somn, s-a programat la medicul nostru cu competenta in apnee de somn.

Dupa testare s-a observat ca avea apnee de somn severa. Saturatiile de oxigen ale domnului scadeau si cresteau in timpul somnului de la un minut la altul. De cele mai multe ori nivelul de oxigen in sange scadea pana la 70% .

scaderea repetata si drastica a oxigenului pana la nivele de 70% in timpul somnului este sugestiva pentru apneei de somn

Dupa tratament, domnul Dragos ne-a marturisit ca se simpte mult mai bine, diabetul a reusit sa-l controleze doar cu o pastila, peste zi nu mai este somnoros si obosit, tensiunea arteriala i-a scazut si a trebuit sa reduca din medicatie, dimineata nu-l mai doare capul si se simpte foarte odihnit.

Concluzii

Aveti risc in familie pentru infarct miocardic, parintii dumneavoastra sau bunicii au facut infarct miocardic si aveti risc pentru apnee de somn ( unu sau mai multi factori din urmatorii: somnolenta peste zi, dureri de cap dimineata, hipertensiune mare sau controlata sub medicamente,  obezitate), atunci va asteptam la cabinetele noastre de cardiologie sau somnologie pentru a preveni problemele mari de sanatate care pot sa apara.

Deasemenea, daca ati facut deja infarct miocardic, este important sa aflam daca nu cumva apneea de somn este de vina.  65 % din cei care fac infarct miocardic au si apnee de somn.

Va asteptam la cabinetele noastre de cardiologie sau somnologie pentru a preveni problemele mari de sanatate care pot sa apara.

Dr. Popescu Alexandra care are competenta in apnee de somn si va asteapta la cabinetul medical de somnologie, pentru consult de somnologie, pulsoximetrie sau/si eventual poligrafie nocturna, o masuratoare a mai multor parametrii in timpul somnului care o puteti face acasa la dumneavoastra cu aparatura noastra.

Nu ezitati sa ne contactati!

Pentru programare sunati-ne la numarul (+40)-745-603-880  sau scrieti-ne pe WhatsApp 
sau programati-va online si vom stabili toate detaliile.

Cardio Help Team   Strada Crisanei, nr. 10, Alba iulia

Formular programare investigatii pentru apnee de somn     

     

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *