...
Telefon: (+40)-745-603-880 | Adresa: Strada Crisanei, Numarul 10, Alba Iulia
pacienta cu bronsita care tuseste Cardio Help Team

Definitie

Bronsita este o afectiune a sistemului respirator caracterizata prin inflamatie caile respiratorii, in special al bronhiilor. Aceasta inflamatie poate dura o perioada mai scurta de timp- bronsita acuta, sau o perioada mai lunga de timp- bronsita cronica.

Bronsita acuta

Cauze

Bronsita acuta este o afectiune care poate sa apara in urma unei afectiuni virale (60% din cazuri) sau bacteriene. Cei mai frecventi virusi implicati sunt: SARS-CoV-2, influenza A si B, parainfluenza, rinovirusul, virusul gripal, adenovirusul, virusul sincitial respirator. Infectiile de cauza bacteriana ar putea fi cauzate de Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae si Bordetella pertussis, insa cu o frecventa mai redusa. De asemenea, expunerea la iritanti respiratori sau toxine- fumul de tigara, aerul poluat sau substantele chimice industriale pot determina inflamatia acuta a bronsiilor.

Simptome. Bronsita acuta

Infectiile de tract respirator superior pot preceda aparitia bronsitei acute. Initial, pot fi prezente simptome asociate ambelor afectiuni- de exemplu, dureri de cap, nas infundat, durere in gat. In cazul unor pacienti, simptomele de cai respiratorii superioare pot remite. In alte cazuri, infectia progreseaza si implica tractul respirator inferior- adica, bronsita acuta. Cu implicarea tractului respirator inferior, tusea devine principala caracteristica a bronsitei acute. Simtomele variaza in functie de etapa bolii. Astfel, in primele 2-3 zile, pacientul prezinta tuse seaca, chinuitoare, diconfort toracic cu caracter de apasare uneori insotite de disconfort in respiratie. Dupa aceasta perioada, pacientul va prezenta pentru urmatoarele 5-6 zile o tuse insotite de expectoratie. Prezenta unei spute purulente nu este caracteristica pentru aceasta boala si nu se poate asocia cu prezenta unei cauze bacteriene.

pacienta cu bronsita care tuseste Cardio Help Team

Complicatiile bronsitei acute

Avand in vedere tusea prelungita, pot aparea dureri la nivelul peretelui toracic sau substernal. Alte complicatii sunt rare; cele mai frecvente dintre ele sunt dezvoltarea pneumoniei sau suprainfectarea bacteriana.

Investigatii in bronsita acuta

Pentru majoritatea pacientilor, bronsita acuta este o boala autolimitata care nu necesita teste de diagnostic sau tratament specific. Totusi, in anumite cazuri, medicul dumneavoastra poate solicita efectuarea anumitor investigatii suplimentare. Astfel, examenul radiologic nu prezinta modificari semnificative, insa aduce importante informatii cu privire la diagnosticul diferential cu alte patologii- cel mai important este prezenta pneumoniei. De asemenea, proba functionala respiratorie (denumita spirometrie) poate arata prezenta disfunctiilor restrictiva (datorita scaderii elasticitatii plamanului).

Cum se stabileste diagnosticul?

Bronsita acuta trebuie suspectata la pacientii care prezinta un debut brusc al simptomelor, cu tuse persistenta – care dureaza adesea una pana la 3 saptamani. De asemenea, acesti pacienti nu prezinta semne clinice pentru pneumonie (febra, tahipnee, semne de consolidare) sau pentru alte boli respiratorii cronice. De cele mai multe ori, diagnosticul poate fi stabilit pe baza anamnezei si a examenului fizic.

Tratamentul in bronsita acuta

Depinde de agentul cauzator si de severitatea simptomelor. Daca germenul cauzator este o infectie virala, tratamentul se concentreaza pe gestionarea simptomelor si pe odihna. O hidratare corespunzatoare, ceai fierbinte, miere si/sau renuntarea la fumat sau evitarea fumatului pasiv, fac parte din recomandarile non-farmacologice. Tratamentul medicamentos cuprinde medicatie antitusiva sau analgezice, antipiretice. Este important ca medicul sa explice pacientilor ca bronsita acuta este o boala autolimitata care trece de obicei in 1-3 saptamani fara terapie specifica, lucru care poate ajuta la urmarea tratamentului indicat de medic si la reducerea administrarii antibioticelor inadecvate.
Daca simptomele persista sau se agraveaza, pacientul va contacta medicul pneumolog pentru investigatii suplimentare sau schimbarea tratamentului.
Daca agentul cauzator este o infectie bacteriana, medicul pneumolog va recomanda administrarea tratament antibiotic. Se recomanda ca pacientii sa nu ia din proprie initiativa tratament antibiotic, intrucat s-ar putea ca administrarea sa nu fie necesara, ceea ce face mai dificila tratarea infectiilor bacteriene in viitor.

 

pastile pentru bronsita Cardio Help Team

Se poate preveni bronsita acuta?

Astfel, se recomanda evitarea expunerii la fumatul activ/pasiv, o alimentare echilibrata, exercitii fizice si odihna adecvata pentru a mentine un sistem imunitar sanatos. De asemenea, se recomanda evitarea contactului cu persoanele infectate si sa se respecte masurile generale de igiena: spalarea frecventa a mainilor si purtarea mastilor de protectie atunci cand se impune.

Bronsita cronica

Care sunt cauzele bronsitei cronice?

Cauzele cele mai frecvente sunt reprezentate de expunerea la substante iritante pentru mucoasa respiratorie, cum ar fi: fumul de tigara, aerul poluat, diverse substante chimice. Fumatul reprezinta un factor de risc major pentru dezvoltarea acestei afectiuni, iar riscul creste odata cu durata mai mare a statusului de fumator (cuantificat in ani) si a numarului de tigari pe zi. Alte cauze sunt bronsitele acute repetate, dar si predispozitia genetica. Boala in cadrul careia bronsita cronica se intalneste cel mai frecvent este brohopneumonia obstructiva cronica (BPOC).

pacient care fumeaza Cardio Help Team

Simptome in bronsita cronica

Simptomul cel mai des intalnit este tusea persistenta, care dureaza cel putin 3 luni pe durata a cel putin 2 ani consecutivi. Are caracter sezonier, fiind mai accentuata cand creste frecventa infectiilor respiratorii si exista variatii de umiditate si temperatura. Apare mai des seara sau dimineata la contactul cu aerul de afara, fiind declansata uneori de diversi factori: praf, fum, ceata, substante volatile. Alte simptome care pot sa apara sunt: expectoratie cu diferente din punct de vedere calitativ si cantitativ de la un pacient la altul, dificultati de respiratie, senzatia de contractie a pieptului.

Cum se stabileste diagnosticul?

Diagnosticul se bazeaza pe istoricul medical, simptomele acuzate de pacient si examinarea fizica. In cazul in care medicul dumneavoastra considera necesar efectuarea unor investigatii imagistice (radiografie) sau a unei spirometrii, acestea se vor efectua in functie de starea de sanatate a fiecarui pacient.

medic pneumolog - evaluare lipsa de aer la efort

Cum se trateaza bronsita cronica?

Tratamentul se concentreaza pe controlul simptomelor si incercarea de a preveni progresia bolii. In primul rand este esential sa se evite factorii de risc, cum ar fi fumatul si expunerea la substante iritante. Ulterior, se poate recomanda:

  1. In cadrul bronsitei din boala BPOC tratament bronhodilatator: ajuta la deschiderea cailor respiratorii si imbunatatesc fluxul de aer care ajunge la plamani, ceea ce ajuta la controlul simptomelor.
  2. Corticosteroizii inhalatori: pot reduce inflamatia si pot fi administrate in cazul agravarii simptomelor.
  3. Terapie de recuperare pulmonara: poate ajuta pacientii sa-si imbunatateasca capacitatea pulmonara, sa controleze tusea si calitatea vietii.
  4. Tratamentul si preventia infectiilor respiratorii: tratamentul adecvat previne agravarea simptomelor.

Se poate preveni aparitia bronsitei cronice?

Preventia bronsitei cronice este importanta, iar cea mai importanta metoda este evitarea factorilor de risc. Renuntarea la fumat sau evitarea fumului de tigara si poluarea aerului sunt esentiale, alaturi de evitarea expunerii la substante iritante si mentinerea unui stil de viata sanatos printr-o activitate fizica regulata si o alimentatie echilibrata.

Concluzie

Bronsitele cronica, dar mai ales cea acuta sunt afectiuni comune a cailor respiratorii care pot avea o gama variata de cauze si simptome. Diagnosticul si tratamentul bronsitei depind de tipul si severitatea afectiunii. Este important ca pacientii sa consulte un medic pneumolog pentru o evaluare de specialitate si sa urmeze recomandarile medicale pentru a gestiona corect boala si pentru a evita complicatiile.

Programati-va la medic:

Va asteptam la consult pneumologic indiferent de tipul de bronsita pe care il aveti, pentru a gasi tratamentul cel mai potrivit si pentru a primi cele mai bune sfaturi :

Dr. pneumolog Ene Laura Ina,

Dr. pneumolog Parastie Angela si

Dr. pneumolog Moldovan Simona

Va asteapta cu drag.

Pentru programare sunati-ne la numarul (+40)-745-603-880  sau scrieti-ne pe WhatsApp 
sau programati-va online si vom stabili toate detaliile.

Cardio Help Team, Strada Crisanei, nr. 10, Alba Iulia.

Bibliografie

https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/bronsitis/learn-about-bronsitis

https://www.uptodate.com/contents/acute-bronsitis-in-adults

https://www.uptodate.com/contents/chronic-bronsitis-the-basics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *