...
Telefon: (+40)-745-603-880 | Adresa: Strada Crisanei, Numarul 10, Alba Iulia
O persoana care are un episod de tuse sever Cardio Help Team

Definiția tusei

Tusea este un mecanism reflex al organismului care are rolul de a elimina substanțele străine, secrețiile excesive sau particulele iritante din căile respiratorii. Deși este un simptom comun, tusea poate fi cauzată de o varietate de afecțiuni și poate varia în intensitate și durată.

O persoana care are un episod de tuse sever Cardio Help Team
O persoana care are un episod de tuse sever

Cauzele tusei

Tusea poate avea mai multe cauze:

  • Infecții respiratorii- reprezintă cea mai frecventă cauză a tusei, fiind reprezentată de infecția virală sau bacteriană, cum ar fi: infecția COVID-19, gripa, răceală, bronșita sau pneumonia.
  • Alergeni și iritanți: expunerea la factori alergeni, cum ar fi polenul, praful, mucegaiul sau iritanți chimici (fumul de tutun) pot fi factori declanșatori ai tusei.
  • Boala de reflux gastro-esofagian (BRGE): când acidul din stomac ajunge înapoi în esofag, acesta poate irita căile respiratorii, cu apariția tusei.
  • Anumite afectiuni cronice: boli pulmonare: astm bronșic, bronșită cronică, bronșiectazii; boli endocrine; boli cardiace- insuficiență cardiacă; afecțiuni din sfera ORL- faringo-laringiene, rino-sinusale; noplasme.
  • Medicația de fond a pacientului: inhibitori ai enzimei de conversie (exemplu; Captopril, Enalapril), blocanții canalelor de calciu (Amlodipină, Verapamil), beta-blocantele sau medicația pentru afecțiuni oculare (glaucom).
  • Tuse psihogenă: stresul, anxietatea sau factori psihologici pot declanșa tusea prin excluderea unor cauze fizice evidente.

Tipuri de tuse

Tusea poate fi împărțită în mai multe tipuri, în funcție de caracterele sale:

  • Tuse seacă: este acel tip care nu produce spută și este adesea asociată de iritarea si sau inflamatia căilor respiratorii. Apare frecvent în răceală și gripă, dar poate să mai apară în: astm bronșic și boala de reflux gastro-esofagian;
  • Tuse productivă: o dată cu eliminarea mucusului/sputei se elimină o cantitate variabilă de expectorație, cu eliminarea substanțelor străine sau a secrețiilor din plămâni; cel mai frecvent, apare în pneumonii, bronsite, bronhopneumonia obstructivă cronică (BPOC), bronșiectazii.

În funcție de durata tusei, aceasta se împarte în:

  • Tuse acută: apare de obicei în infecțiile respiratorii, fiind de durată scurtă- sub 3 săptămâni;
  • Tuse subacută: durată între 3-8 săptămâni;
  • Tuse cronică: este acea tuse care persistă timp de cel puțin 8 săptămâni și apare in cadrul bolii pulmonare a pacientului.

Identificarea cauzei tusei

Diagnosticul bolii care produce tusea presupune un consult medical și include:

  • O anamneză completă privind istoricul medical al pacientului și posibilii factori de risc declanșatori ai tusei.
  • Examenul obiectiv general, cu auscultația plămânilor.
  • Investigații pneumologice: radiografia pulmonara, analize de spută, spirometrie, fibrobronhoscopie, efectuare computer tomografie toracica, DLCO, test de bronhodilatatie.

Există un acord general că abordarea inițială a unui pacient cu tuse subacută sau cronică ar trebui să urmeze o abordare multidisciplinară a evaluării acesteia. Dacă investigațiile inițiale ale medicului pneumolog nu reușesc să dezvăluie cauza de bază a tusei, mai mulți medici specialiști (inclusiv medic internist sau geriatru, otorinolaringolog, alergolog și/sau gastroenterolog) ar putea fi implicați pentru a asigura un diagnostic și un tratament eficient.

Complicațiile tusei

o persoana care tocmai a avut un episod de tuse si simpte un disconfort toracic dupa tuse Cardio Help Team
O persoana care tocmai a avut un episod de tuse si simpte un disconfort toracic dupa tuse

Dintre complicațiile tusei amintim:

1.Respiratorii: dureri toracice, fracturi costale;

2.Cardiovasculare: tulburări de ritm;

3.Neurologice: dureri de cap, pierderea stării de coștiență;

4.Gastro-intestinale: sezație de vomă;

5.Incontinență urinară.

Tratamentul tusei

medic pneumolog - evaluare lipsa de aer la efort

Tratamentul tusei depinde de cauza care determină acest simptom. Mijloacele de tratament includ:

1. Metode nefarmacologice, cum ar fi: băuturi calde, comprimate de supt pentru calmarea gâtului iritat, miere, gargară cu apă sărată.

2. Evitarea factorilor de risc: alergeni, substanțe iritante, a noxelor respiratorii.

3. Tratament simptomatic: medicamente antitusive, care blochează apariția acesteia (de exemplu Tussin forte sau medicamente pe bază de Codeină). În cazul tusei productive, se vor recomanda medicație stimulatoare a eliminării secrețiilor pulmonare, cu fluidificarea secrețiilor (cum ar fi Erdomend, Fluimucil, Astha 15).

4.Tratamentul infecțiilor: infecțiile virale și bacteriene pot fi cauza tusei, iar tratamentul adecvat al acestor infecții o pot ameliora.

5. Controlul bolilor cronice (boală de reflux gastro-esofagian, pulmonare, endocrinologice, ORL, pulmonare).

Concluzie

Tusea este un simptom frecvent care apare în multe afecțiuni. Diagnosticul corect și un tratament adecvat depind de cauza acesteia. Este important ca să consultați un medic pneumolog mai ales dacă aveți o tuse care persită ma mult de 3 saptamani pentru a identifica posibila cauză care a determinat apariția tusei și pentru a primi îngrijirea medicală corespunzătoare.

 

Programati-va la medic:

Va asteptam la consult pneumologic indiferent de tipul de tuse pe care il aveti, pentru a gasi cauza si tratamentul si pentru a primi cele mai bune sfaturi :

Dr. pneumolog Ene Laura Ina,

Dr. pneumolog Parastie Angela si

Dr. pneumolog Moldovan Simona

Va asteapta cu drag.

Pentru programare sunati-ne la numarul (+40)-745-603-880  sau scrieti-ne pe WhatsApp 
sau programati-va online si vom stabili toate detaliile.

Cardio Help Team, Strada Crisanei, nr. 10, Alba Iulia.

data programare consult
Cand sa va programam?

Bibliografie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *