...
Telefon: (+40)-745-603-880 | Adresa: Strada Crisanei, Numarul 10, Alba Iulia
dureri de cap matinale in cadrul apneei de somn

Testati-va Gratuit la Cardio Help Team!

Oferta se încheie în:

Apneea in somn este o afectiune care perturba somnul prin intreruperi ale respiratiei, producand efecte secundare nedorite. Printre acestea, durerile de cap dimineata sunt printre cele mai frecvente. Se estimeaza ca intre 10% si 30% dintre persoanele cu apnee obstructiva in somn netratata se trezesc cu dureri de cap. Aceste dureri pot dura pana la cateva ore.

dureri de cap matinale in cadrul apneei de somn la un barbat

Mecanismele declansarii durerilor de cap

Desi legatura exacta dintre apnee si durerile de cap nu este pe deplin inteleasa, se crede ca durerea de cap se datoreaza scaderii nivelului de oxigen din sange si cresterii dioxidului de carbon. Aceste modificari pot dilata vasele de sange de la nivelul capului si in acest fel maresc presiunea in interiorul craniului.

scaderea repetata a oxigenului in timpul somnului este sugestiva pentru apneei de somn

O alta teorie sugereaza ca o calitate proasta a somnului ar putea contribui, de asemenea, la durerile de cap asociate cu apneea in somn. Persoanele cu apnee obstructiva de somn se trezesc frecvent pe parcursul noptii pentru a-si relua respiratia, ceea ce duce la o scadere a calitatii somnului si poate declansa sau exacerba durerile de cap si migrenele.

Durerile de cap specifice apneei in somn se simt adesea ca o strangere de ambele parti ale partii frontale a capului, fiind diferite de alte tipuri de dureri de cap prin absenta greturilor sau a sensibilitatii la lumina sau sunet.

Alte dureri de cap

Pe langa durerile de cap asociate direct cu apneea in somn, exista si alte tipuri de dureri de cap care au fost studiate pentru legaturi potentiale cu apneea obstructiva in somn, cum ar fi migrenele, durerile de cap de tensiune si durerile de cap in ciorchine ( Cefaleea Cluster ). Desi migrenele si apneea in somn sunt conditii distincte, aparent fara legatura, calitatea scazuta a somnului cauzata de tulburarile de somn poate agrava migrenele.

dureri de cap matinale in cadrul apneei de somn

Durerile de cap de tensiune pot fi, de asemenea, asociate cu apneea in somn, dat fiind ca lipsa somnului si alte efecte fizice ale apneei obstructive in somn pot declansa acest tip de durere de cap, care este caracterizata de o senzatie de strangere pe ambele parti ale capului.

In cazul durerilor de cap in ciorchine, exista o legatura cu apneea in somn, desi se crede ca aceasta este indirecta. Aceste dureri de cap sunt deosebit de severe si se simt ca o durere ascutita sau intepatoare in jurul unui ochi sau pe o parte a capului, adesea trezind persoana din somn.

In concluzie, apneea in somn este o cauza cunoscuta pentru o varietate de dureri de cap.

Tratamentul durerilor de cap

Identificarea si tratamentul apneei de somn pot ajuta la reducerea frecventei si intensitatii  durerilor de cap, imbunatatind astfel calitatea vietii persoanelor afectate.

Bibliografie: https://www.sleepapnea.org/sleep-health/sleep-apnea-headaches/

Programare pentru test

testare medicala gratuita (2)

 

Suferiti de dureri de cap zilnice sau stiti pe cineva in aceasta situatie?  Incetati suferinta cat mai repede.

Inscrieti-va acum pentru pulsoximetrie nocturna, test gratuit facut la Cardio Help Team!
     

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *