Dispneea este senzatia de lipsa de aer care poate varia in intensitate si poate fi cauzata de o varietate de factori, inclusiv afectiuni medicale, probleme de sanatate mentale si factori de mediu. De obicei, dispneea apare atunci cand organismul are nevoie de mai mult oxigen decat poate furniza prin respiratie normala.
Dispnee, sufocare, lipsa de aer - explicate pe intelesul tuturor.
Ce este dispneea? Senzatia de lipsa de aer, sufocare, in termeni medicali, dispnea, este un simptom care apare de obicei atunci cand tesuturile au nevoie de mai mult oxigen decat poate fi furnizat prin respiratie sau prin circulatia sangelui. Ca sa putem sa intelegem mai bine senzatia de dispnee putem sa ne amintim de exercitii de tinere a respiratiiei cand stam cu capul sub apa.
Cateva cauze frecvente de sufocare, lipsa de aer.
Iata cateva dintre cele mai frecvente cauze ale senzatiei de sufocare:
1. Bolile respiratorii reduc din capacitatea plamanilor de a oxigena sangele sau de a face fata la nevoile de oxigenare a tesuturilor in timpul efortului. Aici putem sa amintim cateva afectiuni:
1.Sindromul obstructiv: astmul bronsic, BPOC, inecarea cu corp strain, mancare,
2.Sindromul restrictiv si reducerea capacitatii de transfer al oxigenului prin membrana alveolocapilara: fibroza pulmonară, pneumoniile acute, pneumopatiile interstitiale.
2. Bolile cardiace cum ar fi hipertensiunea arteriala ( tensiunea marita ) insuficiența cardiacă, cardiopatia ischemica, trombembolismul pulmonar, valvulopatiile (stenoza mitrala, insuficienta mitrala, stenoza aortica, insuficienta aortica, stenoza tricuspidiana, insuficienta tricuspidiana, stenoza pulmonara, insuficienta pulmonara ), tamponada, pericardita constrictiva, defecte congenitale ( defect de sept atrial, defect de sept ventricular, transpozitie de vase mari, persistenta de canal arterial ), cardiomiopatiile, tulburarile de ritm cardiac, pot crea aceiasi senzatie de sufocare, dispnee, lipsa de aer. Unele din aceste afectiuni cardiace pot da si dispnee paroxistica nocturna. Acest lucru inseamna ca persoana bolnava este trezita de lipsa de aer in timpul somnului si este nevoita sa se ridice in sezut pentru a-si ameliora dispneea. Tulburarile de circulatie a sangelui la nivel pulmonar duc la probleme de transport al oxigenului la tesuturi.
Alte cauze de dispnee
1. Stresul și anxietatea pot sa induca senzatia de sufocare, lipsa de aer, dispnee pentru a creste indirect numarul de respiratii pe minut si oxigenul la nivelul tesuturilor pentru a face fata unei situatii de fuga sau lupta. Pe langa asta, muschii gâtului și pieptului daca sunt tensionati pot face respirația mai dificilă.
2. Bolile sangelui pot reduce cantitatea de oxigen transportata la tesuturi. Aici cea mai frecventa este anemia feripriva (prin pierderea de sange). Exista si alte tipuri de anemii, boli ereditate ca talasemia sau leucemiile care pot crea aceleasi senzatii de lipsa de aer, senzatie de sufocare, mai ales la efort.
3. Bolile gastrointestinale pot crea aceiasi senzatie de lipsa de aer, sufocare, prin balonare sau durere epigastrica care reduc profunzimea respiratiilor.
4. Unele boli ORL mai ales cele care dau obstructie nazala pot crea senzatia de lipsa de aer, sufocare mai ales la efort sau in pozitie culcat, de clinostatism.
5. Unele boli neuromusculare si osoase cum ar fi nevralgiile, afectiuni musculare de perete toracic si fracturile costale pot produce lipsa de aer, senzatie de sufocare, datorita scaderii profunzimii respiratiilor la un nivel minim in cadrul durerii de la nivel toracic.
6. Obezitatea – poate provoca senzatia de sufocare, lipsa de aer, dispnee, mai ales la efort.
7. Sedentarismul, deconditionarea – dispneea, senzatia de sufocare apare la efort si este data de cresterea importanta a pulsului.
8. Sarcina in ultimul trimetru.
Tipuri de lipsa de aer, sufocare:
Dispneea este un simptom care reuneste mai multe tipuri de senzatii foarte apropiate: dificultatii de respiratie, lipsa de aer in faza inspiratorie sau in faza expiratorie, sufocare brusca, lipsa de aer la efort.
O alta clasificare ar putea fi:
Dispneea acuta apare brusc si poate fi severa. Este adesea cauzata ori de o afectiune respiratorie cum ar fi astmul, pneumonia sau embolia pulmonara, ori de o afectiune cardiaca: rupturi de valve, miocardite sau infarct miocardic.
Dispneea cronica se dezvoltă treptat și poate persista timp îndelungat. Este de cele mai multe ori cauzata de afectiuni cronice, precum bronhopneumopatia cronica obstructiva ( BPOC ), insuficienta cardiaca, anemia, rinita cronica.
Tratament in unele afectiuni care cauzeaza dispnee
Este important sa gasim cauza lipsei de aer, senztiei de sufocare, ca mai apoi sa o putem trata medicamentos. Un consult de specialitate la unul dintre medicii nostri, cardiolog sau pneumolog o sa va lamureasca in legatura cu sursa problemei.
Enumeram aici cateva optiuni de tratament care pot fi recomandate de medicii nostri, in functie de situatia dumneavoastra dupa diagnosticare:
Tratamentul cauzei: in cazul in care dispneea este cauzata de o afectiune medicala, cum ar fi astmul, BPOC, pneumopatii interstitiale, pneumonia acuta sau insuficienta cardiaca, anemia, trombembolismul pulmonar, cardiopatia ischemica, hipertensiunea (tensiunea arteriala prea mare ), tulburari de ritm cardiac, pericardita, cardiomiopatii etc.
Oxigenoterapia este un tratament prin care se furnizeaza oxigen suplimentar pentru a reduce dispnea mai ales in caz de insuficienta respiratorie acuta.
Transfuzia de sange in cazul anemiei.
Interventia chirurgicala in cadrul unor afectiuni ORL.
Fizioterapia si recuperare respiratorie ii ajuta pe pacienti prin gimnastica respiratrie, sa-si controleze respiratia si sa-si reducă anxietatea si stresul date de senzatia de sufocare.
Senzatia de balonare sau durerea epigastrica care pot da dispnee au de multe ori cauze usor de identificat si tratat.
Acestea sunt doar cateva dintre cele mai intalnite tratamente recomandate in dispnee, senzatia de sufocare. Insa fiecare dintre noi suntem unici si la fel sunt si problemele noastre medicale, iar tratamentul trebuie sa fie personalizat. De aceea, va invitam sa va faceti curaj pentru a intreba un medic specializat in dispnee, care este cel mai bun tratament pentru lipsa de aer pe care o resimtiti.
Luati legatura cu medicii nostri pentru diagnostic si tratament dispnee!
Acum puteti discuta si online cu unii dintre medicii nostri specializati in dispnee in cazul in care experimentati sau ati experimentat oricare dintre tipurile de dispnee prezentate mai sus sau orice alt simptom respirator.
Nu uitati la Cardio Help Team, noi DIAGNOSTICAM. TRATAM. EXPLICAM
Diagnosticăm precis, tratăm personalizat, explicăm într-un limbaj pe înțelesul fiecăruia în cardiologie, pneumologie, gastroenterologie, endocrinologie.
Multa sanatate!
Echipa Cardio Help Team
2 thoughts on “Dispnee – cauze, tipuri, tratament”
San foarte răcită. Și simt că mă sufoc nu pot respira
Daca doriti va putem ajuta cu un consult pneumologic (chiar si online), pentru a distinge intre diferitele cauze de sufocare si a gasi tratamentul potrivit. Va rugam sa ne sunati la 0745603880