...
Telefon: (+40)-745-603-880 | Adresa: Strada Crisanei, Numarul 10, Alba Iulia

Cauza Frecventă și Sub-Diagnosticată a Hipertensiunii Arteriale

discutie cauza hipertensiune mare intre sot si sotie

Apneea de Somn:  Cauza Frecventa si Sub-Diagnosticata a Hipertensiunii Arteriale

Hipertensiunea arteriala, sau tensiunea arteriala mare, este o problema de sanatate foarte frecventa si uneori ignorata, avand in vedere ca nu provoaca simptome deranjante.

O cauza foarte foarte frecventa de hipertensiune arteriala care este mult sub-diagnosticata  este APNEEA DE SOMN.  La fel ca si hipertensiunea nici aceasta nu produce simptome prea deranjante. Cu toate acestea, ambele boli pot fi cauzatoare la un moment dat de probleme foarte mari de santate: AVC, infarct miocardic, cardiopatie ischemica, tulburari de ritm cardiac.

tensiometru care arata tensiunea arteriala mare

Ce Este Apneea de Somn?

Apneea de somn este o conditie de santatate foarte frecventa (1 din 4 barbati si 1 din 9 femei au apnee de somn),  in care respiratia se intrerupe repetat in tipul somnului (uneori, la cazuri severe in fiecare minut), determinand scaderea nivelului de oxigen din sange in mod repetat si un somn foarte slab calitativ.

De obicei cand le spun pacientiilor mei in urma unui test STOP BANG de avaluare :

„probabilitatea sa aveti apnee de somn este foarte mare”,

de obicei raspunsul este

” domnul doctor eu nu am asa ceva”  .

Vreau sa va spun ca este o afectiune de care bolnavul nu este constient, fiindca doarme si nu da simptome deranjante.

Cele mai comune tipuri sunt apneea obstructiva de somn (AOS), in care caile respiratorii se blocheaza partial sau total, si apneea centrala de somn, care implica lipsa semnalelor respiratorii din partea creierului.

scaderea repetata si drastica a oxigenului pana la nivele de 70% in timpul somnului este sugestiva pentru apneei de somn

Legatura cu Hipertensiunea Arteriala

Studiile arata ca aproximativ 30% dintre pacientii cu hipertensiune au apnee de somn, indicand o legatura importanta intre cele doua conditii. Intreruperile respiratorii in apneei de somn duc la scaderi repetate ale nivelurilor de oxigen din sange, ca urmare sunt eliberate nivele crescute de adrenalina si noradrenalina, provocand o crestere a tensiunii arteriale si stres asupra inimii in timpul noptii. Aceasta situatie poate accelera dezvoltarea hipertensiunii arteriale cronice.

 

Simptome si Diagnostic

Desi apneea de somn si hipertensiunea arteriala sunt conditii frecvente, adesea raman sub-diagnosticate. Simptomele apneei de somn includ sforaitul puternic, oboseala excesiva pe timpul zilei, dureri de cap matinale, si uneori treziri frecvente pe parcursul noptii. Diagnosticarea apneei de somn necesita o evaluare atenta prin teste precum pulsoximetria nocturna (cel mai simplu text, deasemenea foarte comod de efectuat) sau poligrafia nocturna (un test mai complex decat pulsoximetria nocturna) in timpul somnului la dumneavoastra acasa.

Tratament si Management

Tratamentul apneei de somn poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra controlului tensiunii arteriale. Optiunile de tratament includ utilizarea unui aparat CPAP (Continuous Positive Airway Pressure), care mentine caile respiratorii deschise pe timpul noptii, modificari ale stilului de viata (pierderea in greutate, evitarea alcoolului si a somniferelor), si, in cazuri selectate prin endoscopie ORL in timpul somnului, interventii chirurgicale.

Concluzie

Recunoasterea legaturii dintre apneea de somn si hipertensiunea arteriala este esentiala pentru managementul eficient al ambelor conditii. Avand in vedere prevalenta crescuta si riscurile asociate cu aceasta combinatie, este cruciala promovarea constientizarii, diagnosticarii precoce si tratamentului adecvat. O abordare proactiva poate contribui semnificativ la imbunatatirea calitatii vietii pacientilor si la reducerea riscurilor de complicatii pe termen lung.

Pestea reala a domnului Victor

discutie cauza hipertensiune mare intre sot si sotie

„Corpul ne da semne, corpul are si el limbajul lui, ceva nu e in regula, dar ce?  Nu cred ca e normal sa ai tensiuni asa mari cu toate pilulele de tensiune care le-ai primit” ii spunea sotia domnului Victor.

Domnul Victor: Am luat tot ce mi-a fost recomandat, chiar nu stiu ce sa mai fac.

Sotia: Acum, vad ca este 160/100 mmHg.

Domnul Victor s-a uitat peste cateva zile la emisiunea lui preferata despre sanatate la televizor si a aflat cu mirare ca apneea de somn este o cauza frecventa de hipertensiune arteriala necontrolata.

S-a rogramat la noi la dr. Popescu Alexandra,  iar in urma testului de poligrafie de o noapte s-a gasit o apnee de somn severa de 45 opriri ale respiratiei pe ora. In urma testului a facut tratament, iar tensiunea s-a normalizat, a scapat si de pilulele de tensiune arteriala.  Acum mai are de scazut in greutate si probabil va scapa si de apneea de somn.

Programare la medic

Daca aveti hipertensiune, mai ales daca este necontrolata ( sau stiti pe cineva cu aceasta boala), si doriti sa vedeti daca apneea de somn este cauza, veniti la noi,

iar dr. Alexandra Popescu,

medic pneumolog, supraspecializat in somnologie (apnee de somn) in urma unui test de o noapte, efectuat la dumneavoastra acasa, cu aparatura noastra, va va explica daca exista probleme si daca aveti nevoie de tratament.

Va asteptam cat mai repede, sunati-ne la numarul (+40)-745-603-880

Cardio Help Team    Strada Crisanei, nr. 10, Alba iulia

 

Formular programare investigatii pentru apnee de somn  Bibliografie:

  https://www.nature.com/articles/hr201611

   

   

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *