...
Telefon: (+40)-745-603-880 | Adresa: Strada Crisanei, Numarul 10, Alba Iulia
discutie medic pneumolog - pacienta Cardio Help Team

Ce trebuie să știti înainte să ajungeti la un consult pneumologic?

Ce acte sa aduceti la un consult pneumologic

Medicul pneumolog are nevoie de toate actele medicale anterioare, sa vada toate bolile pe care le aveti si sa poata face corelatii cu anumite boli posibile pneumologice in cadrul unui consult pneumologic, medicatia pneumologica si alte tipuri de medicatie, ca sa poata sa isi dea seama de eventuale interactiuni medicamentoase.

Cum sa le pregatiti

Consultul are o perioada de timp limitata, motiv pentru care recomandarea ar fi sa va pregatiti cat mai bine actele medicale, sa le puneti in ordine cronologica, daca se poate si sa aduceti inclusiv CD-uri mai vechi cu radiografii, computer tomografie toracica sau poate chiar si radiografii pe placa de celuloid mai vechi. Aceste aranjamente care nu sunt greu de facut, ajuta medicul, la momentul consultului pneumologic, ca sa nu mai piarda foarte mult timp pe verificarea si pe analiza istoricului, astfel incat va poate acorda mai mult timp pentru discutii si raspunsul la intrebari.

Pentru a usura munca medicului si mai mult ,la momentul consultului pneumologic, recomandarea ar fi sa subliniati toate datele importante (exemplu 26.09.2023 ) ale actelor medicale, in felul acesta medicul le va putea urmari foarte usor. De asemenea este bine sa scoateti toate actele care nu sunt importante cum ar fi deconturile de cheltuieli adeverinte, referate.
Referitor la medicamentatie ar fi bine sa faceti o lista cu toata medicatia curenta. In cazul in care nu stiti ce sa scrieti pe acea lista, se recomanda sa luati medicamentele intr o cutiuta.

Pacientul isi pregateste actele medicale inainte de consul medical
Pacientul isi pregateste actele medicale inainte de consul medical

Despre dialog medic pacient

Recomandam mentionarea tuturor investigatiilor recente cum ar fi computer tomografie toracica, radiografie pulmonara, spirometrie fiindca medicul pneumolog poate nu mai este inclinat sa le refaca sau daca le reface, le poate compara cu cele din urma.

Legat de intrebarile pe care medicul pneumolog in vi le va adresa, important este sa aveti in minte data aproximativa a debutului simptomelor sau data aproximativa a accentuarii lor. In functie de aceste repere de timp medicul pneumolog poate face diferenta intre patologii cronice, subacute, acute.

Atunci cand medicul va face consultul pneumologic este interesat de asemenea de caracterul intermitent sau continuu al simptomatologiei, durata simptomatologiei, alte caracteristici ale simptomatologiei.

Noi la Cardio Help Team, credem ca, un consult pneumologic bine facut si de calitate este in primul rand legat de cat de mult este detaliata simptomatologia in dialogul medic pacient si nu numai investigatiile care se pot face dupa aceea, adica radiografie pulmonara, spirometrie, computer tomografie toracica, examen de sputa, fibrobronhoscopie, DLCO.

Partea de dialog intre medic si pacient este importanta pentru a putea traduce problemele intampinate de pacient in termeni medicali si cu cat aceasta traducere are loc mai corect cu atat intelegerea medicului va fi mai profunda si va aduce la un diagnostic si la un tratament mai precise.

discutie medic pneumolog - pacienta Cardio Help Team
Discutie medic pneumolog – pacienta Cardio Help Team

Exemplu real

Vasile, avea de 1 saptamana o durere in piept in partea dreapta. Medicul de familie dupa ce la vazut l-a trimis la consult pneumologic. Medicul pneumolog i-a facut radiografie pulmonara si a gasit o pata pe plamani (parea sa fie o fibroza localizata in dreapta sus ) si parea ingrijorat, motiv pentru care s a gandit sa recomande si alte investigatii in plus.

Totusi acest lucru nu era necesar deoarece Vasile avea o radiografie pulmonara mai veche pe CD (de 3 ani) pe care in cele din urma la insistenta medicului pneumolog a adus o de acasa a doua zi pentru comparatie. Intradevar acea pata pe radiografie era neschimbata fata de acum trei ani, nici o modificare de forma contur sau intensitate, era exact la fel. In felul acesta medicul pneumolog i-a dat o medicatie antiinflamatoare si miorelaxanta pentru durerea cauzata de probleme la nivelul peretele toracic, iar Vasile a scapat de durere in cinci zile. Vasile ar fi putut face lucrurile chiar mai simple daca s-ar fi gandit sa aduca radiografia pulmonara la primul consult pneumologic.

Alte recomandari de care sa tineti seama

Examen obiectiv

Un consult pneumologic de calitate inseamna si o ascultatie pulmonara de calitate astfel medicul pneumolog se asteapta ca pacientul sa inspire si sa expire profund aerul in felul acesta putand repara diferite zgomote pulmonare patologice. In timpul auscultatiei pulmonare pacientul trebuie sa ramana in sezut avand in vedere ca uneori exista riscul de a face lipotimie datorita hiperventilatiei.

Stetoscop litman auscultatie pulmonara - Cardio-Help-Team
Stetoscop litman auscultatie pulmonara – Cardio-Help-Team

Radiografia

Radiografia pulmonara nu se recomanda sa fie facuta la femeile de varsta fertila care nu sunt sigure daca sunt insarcinate sau stiu ca sunt insarcinate mai ales daca sarcina este in primul trimestru. In cadrul consultului pneumologic medicul se asteapta ca dumneavoastra, atunci cand faceti radiografia sa stati paralel cu placa pe care se inregistreaza imaginea radiologica a plamanilor, sa trageti aer in piept si sa-l tineti inainte de momentul expunerii si de asemenea daca o sa faceti spirometrie aceasta manevra trebuie executata cat mai corect.

Spirometria

Un consult pneumologic de calitate inseamna o si o spirometrie calitativa. Vedeti aici !

Daca medicul pneumolog doreste sa faceti spirometrie, care este o manevra in care creste presiunea intra-toracica si deasemenea cea intracraniana, va va intreba daca aveti cumva anevrism de aorta, ectazie de aorta, gaucom cu unghi inchis, anevrism cerebral, interventii chirurgicale la nivel abdominal, toracic, cap, gat in ultimele 2 luni, deoarece toate acestea contraindica efectuarea spirometriei.

Este important ca in momentul efectuarii spirometriei sa trageti aer adanc in piept, inspirati, maxim maxim maxim, medicul pneumolog isi doreste sa observe care este cantitatea maxima de aer pe care reusiti sa o inspirati. Apoi aduceti capatul spirometrului in gura astfel incat acel tub sa treaca de dinti si prindeti tubul cu buzele. Imediat dupa suflati aerul brusc si dintr-o data cu cea mai mare viteza ca si cum ati vrea sa-l scoateti pe tot odata (medicul pneumolog doreste sa vada cat de repede reusiti sa scoateti aerul din plamani cat mai repede cu putinta). Continuati sa suflati aerul chiar daca simtiti ca nu mai aveti deloc pana cand sunteti oprit de asistenta.

Spirometria ca sa fie corecta si consultul pneumologic sa fie calitativ este necesar sa repetati aceasta manevra de cel putin trei ori.

Consult Pneumologic - Cardio-Help-Team
Consult Pneumologic – Cardio-Help-Team

Concluzii

Pentru un consult pneumologic de calitate este important sa lasati medicul sa judece cazul si sa se gandeasca la cel mai bun tratament pneumologic dupa ce a pus diagnosticul. De multe ori se spune ca graba strica treaba, iar in medicina este la fel de adevarat.

Vreti un consult pneumologic de calitate, atunci va trebui sa luati toate acestea in considerare.

Noi la Cardio Help Team, ne straduim sa ajungem la cea mai buna calitate a unui consult medical, acesta fiind una din  principalele noatre valori.

Daca aveti de facut un consult pneumologic, va asteptam la cabinetul nostru de pneumologie in Alba Iulia pe strada Crisanei nr 10  la medicii nostri pneumologi.

📞 Va puteti programa acum pentru consult la 0745603880  sau pe pagina noastra de programari.

📞 Deasemenea in anumite boli si conditii putem sa facem si consult la distanta prin whatsapp, zoom sau telefonic .

Eliberam scrisoare medicala si reteta, parafate.

Cardio Help Team

Strada Crisanei, nr 10, Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *