...
Telefon: (+40)-745-603-880 | Adresa: Strada Crisanei, Numarul 10, Alba Iulia
batranelul s-a prabusit la podea si nepoata a inceput resuscitarea

Stop cardio respirator facut de un batranel de 87 de ani. Nepoata l-a salvat

batranelul s-a prabusit la podea si nepoata a inceput resuscitarea
Batranelul s-a prabusit la podea si nepoata a inceput resuscitarea

Intr-o zi, cand eram la cabinet, a venit la un consult cardiologic un batranel de 87 de ani,  care facuse in urma cu 1 luna, acasa, un infarct miocardic,  complicat cu stop cardio-respirator. Stop cardio respirator este atunci cand se opreste respiratia si circulatia.L-am intrebat:

– Cine v-a resuscitat?
– Am avut noroc, zise el, ca nepoata care locuieste cu mine a facut un curs de resuscitare. Ea m-a resuscitat, imediat ce  am cazut jos. Altfel nu mai eram astazi aici sa vorbesc cu dumneavoastra si nici nu mai ajungeam saptamana viitoare la nunta ei. Ii sunt tare recunoscator.
– Da, ati avut mare noroc intr-adevar, v-a resuscitat corect pana a venit ambulanta, deoarece daca resuscitarea nu e corecta in cateva minute creierul moare. Materia cenusie a creierului, neocortexul, este foarte sensibil la lipsa de oxigen (hipoxie).

ambulanta in fata casei
Ambulanta in fata casei

Nu toti bolnavii au aceasta sansa. De fapt foarte putini oameni stiu sa faca corect o resuscitare. A fost o data un tanar, de 40 ani, care a cazut in mijlocul strazii. S-au strans cel putin 10 persoane in jurul lui, care ori ii faceau vant, ori il stropeau cu apa, ori ii ridicau mainile, dar nimeni nu s-a gandit sa inceapa masajul cardiac. Pacat, putea fi salvat daca cineva stia sa-l resusciteze. Cand  a ajuns ambulanta, medicii i-au aplicat un soc electric, inima i-a pornit, reluandu-si ritmul normal, dar creierul deja suferise leziuni ireversibile. Nu s-a mai trezit din coma.

Dumneavoastra ati avut noroc sa aveti langa dumneavoastra o nepoata, care nefiind cadru medical, a stiut totusi sa faca masajul cardiac corect.

Nepoata dansand cu bunicul ei, pacientul la nunta
Nepoata dansand cu bunicul ei, pacientul la nunta

Nu trebuie sa fiti personal medical ca sa SALVATI o viata. Si dumneavoastra puteti

ORICINE trebuie sa stie sa faca masajul cardiac. Si este destul de simplu.
Dacă persoana care a văzut pe jos NU RESPIRA atunci :
Puneți mâinile una peste alta, țineți coatele întinse și apăsați in mijlocul pieptului astfel încât cutia toracică sa se deprime cu  aproximativ 5 cm. Apăsați cu 100 compresiuni/min (aproximativ de doua ori mai repede decât bate ceasul). NU vă opriți din masaj până nu vine ambulanta. Conform noului ghid de resuscitare este mai eficient sa nu mai faceti  respirații gura la gura, ci doar compresiunile. Când obosiți rugați pe altcineva sa preia efectuarea masajului cardiac.

🛑 Daca aveti acasa persoane care fac tulburari de ritm sau au risc de a face evenimente cardiovasculare majore (exemplu infarct miocardic ), puteti sa apelati la medicii nostri cardiologi

  • Dr. Mada Laura
  • Dr. Grosu Alin
  • Dr. Filan Teodora
  • Dr. Miclea Ioana
  • Dr. Bian Alin

pentru invatarea 📖 practica a resuscitarii in cadrul consultului de cardiologie.

 

Si dumneavoastra puteti.

📞 Va putem invata si la distanta prin whatsapp, zoom sau telefonic .

📞 Apelati acum la epertiza medicilor nostri. Sunati la 0745603880  sau programati-va pe pagina noastra de programari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *