Hipotiroidism: Cauze, Simptome si Tratament
Hipotiroidismul – ce este?
Hipotiroidismul este o afectiune a glandei tiroide in care aceasta nu produce suficienti hormoni tiroidieni. Acestia sunt indispensabili pentru functionarea normala a organismului.
Tiroida este cea mai cunoscuta glanda endocrina, fiind un organ mic, in forma de fluture. Situata la baza gatului, in regiunea anterioara, care este responsabila de producerea hormonilor tiroidieni T3 (triiodothyronina) si T4 (thyroxina). Acestia sunt implicati in multe procese metabolice ce au loc in organismul uman. De la reglarea greutatii , la digestie, reproducere, pana la reglarea temperaturii corporale.
Daca nu exista o cantitate optima de hormoni tiroidieni in sange, atunci o mare parte din functiile organismului sunt incetinite si, in acest caz, avem de-a face cu hipotiroidism.
Hipotiroidismul este mai des intalnit la femei, afectand aproximativ 2% din femeile adulte, in timp ce la barbati boala este de aproximativ 10 ori mai rara. La nou nascuti, cazurile de hipotiroidism congenital apar cu o freventa de 1 la 3500 de nasteri. Daca diagnosticul de hipotiroidism congenital se face intarziat la copil, poate duce la intarzieri semnificative in dezvoltarea mentala si chiar la retard mintal sever.
Tipuri si cauze de hipotiroidism
Exista mai multe tipuri de hipotiroidism , fiecare dintre acestea acestea avand cauze diferite:
-
Hipotiroidism primar
Acesta este cea mai frecventa forma a bolii, fiind afectata practic glanda tiroida in sine. In functie de momentul aparitiei hipotiroidismul primar poate fi congenital sau dobindit.
Hipotiroidism congenital (din nastere)
Acesta este provocat de dezvoltarea insuficienta sau anormala a glandei tiroide sau chiar de lipsa ei. Hipotiroidismul la copii duce la intarzierea cresterii, in special la nivelul membrelor, eruptie tardiva a dintilor dezvoltare pubertara intarziata si deficitara.
Hipotiroidismul congenital sever, daca nu este diagnosticat si tratat rapid dupa nastere, conduce la leziuni neurologice ireversibile si retard mental, afectiune care poarta numele de cretinism.
In tara noastra, din fericire, se face testarea (screening-ul) tututor nou nascutilor inca din primele zile de viata. Fiind astfel posibil stabilirea unui diagnostic si initierea tratamentului in timp util.
Hipotiroidism primar dobandit
Acesta poate avea mai multe cauze:
A. Tiroidita autoimuna (boala Hashimoto) este de altfel cea mai frecventa cauza de hipotiroidism primar la adult, fiind consecinta sistemul imunitar care ataca glanda tiroida. Cu alte cuvinte tiroida se “autodistruge” si astfel, distrugandu-si propriile celule, nu mai este capabila sa sintetizeze suficienti hormoni tiroidieni.
B. Iod insuficient: Iodul este esential pentru productia de hormoni tiroidieni. Lipsa acestuia din dieta poate duce la hipotiroidism.
C. Chirurgie tiroidiana sau radioterapie: Tratamentele pentru afectiuni tiroidiene sau cancere pot afecta functionarea glandei tiroide.
D. Medicamente: Anumite medicamente, cum ar fi amiodarona sau litiul, pot interfera cu functionarea tiroidei.
-
Hipotiroidism secundar
Acesta este mult mai rar, fiind cauzat de afectarea glandei hipofize, o glanda mica situate la baza creierului, ce coordoneaza activitatea tuturor celorlalte glande endocrine din organism.
Practic hipofiza nu mai functioneaza normal ( datorita unor tumori hipofizare, chirurgiei hipofizare, iradierii, necrozei ischemice pituitare sau sindromului Sheehan ) si nu mai poate “comanda” tiroidei sa produca o cantitate suficienta de hormoni tiroidieni.
-
Hipotiroidism tertiar
Situatie in care este afectat hipotalamusul, ce nu mai poate stimula suficient glanda hipofiza, aceasta la randul ei fiind incapabila sa stimuleze productia optima de hormoni tiroidieni la nivelul glandei tiroide
-
Hipotiroidism periferic
In cazuri extrem de rare, hipotiroidismul este cauzat de rezidetenta periferica a tesuturilor la hormoni Acest lucru este provocat de mutatii ale genelor asociate receptorilor tiroideni prezenti in tesuturi, functiile acestora fiind modificate.
Simptome ale hipotiroidismului
Hormonii tiroidieni au efecte asupra tuturor organelor, astfel incat o cantitate prea mica din acestia va afecta functionarea intregului organism. Caracteristica hipotiroidismului este o incetinire a activitatii tuturor organelor.
Simptomele hipotiroidismului pot varia de la usoare la severe, in functie de gravitatea hipotitoidismului si de rapiditatea instalarii acestuia. Daca hipotiroidismul debuteaza brusc, simptomele vor fi mai grave decat in cazul unei instalarii lente, pe durata mai multor ani.
in functie de valorile hormonilor tiroidieni si a TSH-ului, hipotiroidismul poate fi clasificat in:
- hipotiroidism subclinic: o forma usoara, cu simptome reduse ca intensitate sau absente;
- hipotiroidism clinic manifest: un deficit mai sever de hormoni tiroidieni, cu simptome evidente
Cele mai des intalnite simptome ale hipotiroidismului
-
- astenie si fatigabilitate: pacientii se pot simti obositi, pot prezenta o senzatie accentuata de moleseala sau somnolenta, sau pot acuza lipsa de energie in mod frecvent
- sensibilitate la frig: persoanele cu hipotiroidism pot avea o toleranta redusa la temperaturile scazute, avand extremitatiile (maini, picioare) reci, amortite
- piele uscata care se exfoliaza usor, caderea parului, sau par uscat si friabil, unghii casante cu striatii
- incetinirea metabolismului, insa contrar credintelor populare, cresterea in greutate in hipotiroidism nu este una importanta. Intrucat in acelasi timp cu reducerea metabolismului scade si pofta de mancare
- constipatie datorita incetinirii tranzitului intestinal
- inima bate mai rar ( scaderea frecventei cardiace)
- retentie de apa, edeme la nivelul membrelor inferioare. In stadiile mai avansate pot sa apara edeme generalizate, acumulari de lichid in jurul inimii (pericardita) sau in abdomen (ascita) si coma
- vorbire mai lenta, scaderea capacitatii de concentrare, tulburari de memorie, depresie,
- lentoare in gandire (contrar miturilor, hipotiroidismul nu cauzeaza nervozitate, pacientul hipotiroidian manifestand o lentoare in reactii)
-
- la femei pot sa apara tulburari ale ciclului menstrual, ce pot cauza chiar si infertilitate, iar la barbati ginecomastie (marirea sanilor).
Diagnosticul hipotiroidismului
Avand in vedere ca simptomele si semnele de hipotiroidism pot fi mai ales la debutul bolii minime si nespecifice, si deasemenea pot varia de la o persoana la alta, diagnosticul de hipotiroidism se stabileste pe baza masurari nivelurilor de hormoni tiroidieni in sange.
Primul care se modifica (va creste) in cazul hipotiroidismului primar este TSH ( hormonul de stimulare tiroidiana), care este de fapt produs la nivelul glandei hipofize si a carui crestere semnaleaza faptul ca tiroida nu mai poate sintetiza suficienti hormoni tiroidieni. Ulterior apare scaderea hormonilor tiroidieni, de aceea este importanta si dozarea acestora. De obicei se prefer dozarea fractiei libere a acestora: fT4 si fT3, care nu este influentata de nivelul proteinelor pasmatice, proteine ce pot prezenta variatii individuale.
Invers, in hipotiroidismul secundar TSH-ul este si el scazut, fiind afectata glanda pituitara, si datorita absentei stimularii hipofzare (TSH mic) tiroida nu va mai produce suficienti hormoni, detectandu-se practice niveluri mici ale fT4 si fT3 in sange.
In cazul unei suspiciuni de boala tiroidiana autoimuna, medicul specialist poate recomanda in plus dozarea unor anticorpi antitiroidieni (ATPO si anticorpii anti Tireoglobulina).
Ecografia tiroidiana
Frecvent se impune si efectuarea de ecografie tiroidiana. Aceasta examinare poate identifica uneori cauza hipotiroidismului (aspect sugestiv ecografic de tiroidita Hashimoto), poate decela o eventuala crestere in volum a glandei tiroidei (gusa tiroidiana), fiind cunoscut faptul ca TSH-ul crescut din hipotiroidismul primar stimuleaza marirea tiroidei sau poate identifica eventuali noduli tiroidieni.
Avand in vedere existenta mai multor tipuri de hipotiroidism, precum si a variatelor cauze ale acestuia, care trebuie interpretate in contextul clinic este recomandata consularea unui medic specialist endocrinolog pentru stabilirea unui diagnostic corect si complet.
Tratamentul hipotiroidismului
O data stabilit diagnosticul de hipotiroidism, vestea buna este ca exista un tratament eficient si usor de administrat. Hormonii tiroidieni de sinteza, care sunt identici cu hormonii produsi de tiroida umana. Organismul nu poate face diferenta intre cele doua tipuri de hormoni (cei de sinteza si cei produsi de propria tiroida). Astfel ca atata timp cat pacientul urmeaza tratamentul in doza stabilita de medic si conform indicatiilor acestuia este ca si cum tiroida ar functiona in parametri normali.
Tratamentul de substitutie se face cu diverse preperate, de obicei preferandu-se levothyroxina. Doza se stabileste in functie de varsta pacietului, de greutate, de gravitatea manifestarilor si de complicatii, mai ales cele cardiovasculare. Pentru a fi siguri ca avem o absorbtie optima, adminstrarea se va face pe stomacul gol, cu 30 de minute inainte de micul dejun si de alte medicamente.
La 6-8 saptamani dupa ce se incepe tratamentul cu o doza considerata potrivita de catre medicul specialist, este necesara repetarea analizelor (in general este suficient TSH) pentru a ajusta doza. Absorbtia medicamentului nu este aceeasi la toate persoanele, asa ca doza trebuie modificata uneori.
In unele situatii, se pot administra diverse suplimente alimentare, cum ar fi de exempu cele pe baza de seleniu.
Hipotiroidismul este o afectiune comuna, dar cu tratament adecvat si gestionare corespunzatoare, majoritatea pacientilor pot duce o viata normala si activa. Este esential sa urmariti sfaturile medicului si sa va implicati activ in gestionarea sanatatii voastre.
Discuta online sau la cabinet cu medicii nostri endocrinologi
Daca aveti simptome precum cele descrie in articol sau aveti deja un diagnostic de hipotiroidism va asteptam la un consult. Va puteti programa atat online, cat si telefonic la cabinetul nostru de endocrinologie din Alba Iulia. Dr. Toma Ioana, care consulta exclusiv adulti la cabinet sau Dr. Asist. Univ. Brai Andrada, consulta exclusiv online prin Zoom sau WhatsApp (consult endocrinologic copii si adulti).
Sunati acum la 0745603880 pentru progamari telefonice sau alte detalii!