...
Telefon: (+40)-745-603-880 | Adresa: Strada Crisanei, Numarul 10, Alba Iulia
Consult Pneumologic - Cardio-Help-Team

Ce este Spirometria?

Spirometria reprezinta cea mai importanta metoda de evaluare a functiei respiratorii, oferind informatii esentiale pentru diagnosticarea si monitorizarea afecțiunilor pulmonare. De-a lungul timpului, spirometria s-a dezvoltat treptat, iar in prezent este o metoda de diagnostic precisa si indispensabila pentru medicii clinicieni, dar si pentru domeniul cercetarii.

Spirometria este un test de evaluare a functiei pulmonare care masoara volumul si fluxul de aer pe masura ce intra si iese din plamani. Obiectivul principal al spirometriei este evaluarea capacitatii si eficientei sistemului respirator, transformand-o intr-un instrument de diagnostic esential pentru afectiuni precum astmul, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) si alte afectiuni pulmonare.

Ce presupune o spirometrie?

Pentru a efectua o spirometrie, pacientul trebuie sa respire intr-un aparat special numit spirometru. Acesta consta dintr-un suport bucal conectat la un dispozitiv care inregistreaza volumul si fluxul de aer. Procesul implica in mod obisnuit urmatoarele etape:

  1. Pregatirea pacientului:

   se recomanda sa evitati mancarurile copioase, fumatul, consumul de alcool sau activitatea fizica intensa. Acest lucru asigura determinarea functiei pulmonare de baza, fara a fi influentata de factori externi. Inainte de aceasta investigatie, daca urmati tratament inhalator la domiciliu, ar trebui oprit inainte cu 6-12-24 ore, in functie de tratamentul urmat. De asemenea, fiecarui pacient i se vor fi masura inaltimea (cm) si greutatea (kg) actuala.

  2. Asezare:

   va veti aseza pe un scaun cu spatele lipit de spatar si talpile pe podea, pentru a permite o expansiune pulmonara cat mai buna. La nivelul nasului se va aplica un clips nazal pentru a ajuta pacientul sa respire doar pe gura.

  3. Plasarea suportului bucal:

   un suport bucal sterilizat este introdus in gura, asigurand o etanseitate stransa pentru a preveni scurgerile de aer.

  4. Inhalare si exhalare:

   pentru inceput, veti trage aer in piept si-l veti da afară pentru a va obisnui cu aparatul. Ulterior, veti inspira profund si apoi veti expira cat mai puternic si complet prin suportul bucal. Acest proces poate fi repetat de mai multe ori pentru a asigura un rezultat cat mai optim.

  5. Colectarea datelor de catre aparat:

   spirometrul inregistreaza diversi parametri, inclusiv capacitatea vitala fortata (FVC), volumul expirator fortat in 1 secunda (FEV1), indicele de permeabilitate bronșica (IPB).

Medicul dumneavoastra va studia aspectul curbelor si valorile obtinute, ajustand judecata clinica si tratamentul recomandat in functie de aceasta investigatie. Este important de mentionat ca exista situatii cand medicul va considera necesar repetarea investigatiei sau completarea ei cu investigatii mai ample (test de bronhodilatatie, masurarea capacitatii de difuziune a monoxidului de carbon prin membrana aleveolo-capilara).

Pneumologie teste spirometrice
Pneumologie teste spirometrice

Indicatiile spirometriei:

  1. Pentru diagnostic – in cazul pacientilor care prezinta simptomatologie respiratorie sau pentru identificarea gradului de afectare pulmonara pentru afectiunile respiratorii inca nediagnosticate. De asemenea, se efectueaza pre-operator, pentru stabilirea riscului interventiei chirurgicale, avand si un rol pentru orientarea prognosticului.
  2. Pentru monitorizare – in special la pacientii care au deja afectiuni respiratorii (cel mai frecvent astm bronsic si boala pulmonara obstructiva cronica- BPOC) si tratament inhalator la domiciliu, pentru evaluarea raspunsului la tratament. De asemenea, spirometria poate fi folosita pentru a evalua capacitatea pulmonara a sportivilor si pentru a identifica eventualele obstructii sau restrictii ale cailor respiratorii care pot afecta performanta sportiva.
  3. Evaluarea gradului de dizabilitate – cu scopul de includere a pacientilor in programul de reabilitare respiratorie, pentru evaluarea capacitatii de munca sau din motive medico-legale.

Contraindicatiile spirometriei:

Deși spirometria este sigură și non-invazivă, unele situații o contraindică sau necesită precauții specifice. Iata cateva dintre principalele contraindicatii pentru spirometrie

Contraindicatii absolute:

 • Tusea cu sange (hemoptizie) in ultimele saptamani ar trebui sa amane efectuarea spirometriei pentru a preveni recurenta hemoragiei sau agravarea acesteia.
 • Persoanele cu afectiuni cardiace grave (aritmii, infarct miocardic in ultima luna, angina pectorala instabila) sau instabilitate cardiovasculara- deoarece procedura poate solicita sistemul cardiovascular si poate determina cresterea tensiunii arteriale sau aritmii. Este important ca acesti pacienti sa fie evaluati de un medic inainte de a efectua aceasta investigatie.
 • Infectii respiratorii active sau plamani colabati (pneumotorace) recent
 • Hipertensiune intracraniana sau dezlipire de retina.

Contraindicatii relative:

 • Pacienti confuzi/cu dementa sau copiii <5 ani;
 • Variatii importante ale tensiunii arteriale sau hipertensiune pulmonara necontrolata;
 • Chirurgie recenta toraco-abdominala/ sfera ORL/ sau torace;
 • Malformatii faciale/dentare;
 • Simptome digestive – diaree, greata, varsaturi.

 

Spirometria trebuie efectuată sub îndrumarea unui medic sau a unui asitent specializat in probe functionale respiratorii. Discuția prealabilă despre condițiile medicale existente este crucială pentru procedură și rezultate.

 

medicul pneumolog trebuie sa evalueze bolnavul inainte de a efectua spirometria

Interpretarea Rezultatelor Spirometriei

Intelegerea rezultatelor unui test de spirometrie este esentiala atat pentru profesionistii din domeniul sanatatii, cat si pentru pacienti. Iata cateva masuratori cheie si implicatiile lor:

  • Volumul Tidal (VT): Cantitatea de aer inspirata si expirata intr-o singura respiratie la repaus.
  • Capacitatea Vitala Fortata (FVC): reprezinta cantitatea maxima de aer pe care o puteti expira fortat dupa o inhalare profunda. O valoare redusa poate indica afectiuni pulmonare restrictive, adica un plaman care si-a piedut din elasticitate. Disfunctia respiratorie restrictiva poate sa apara si in afectiuni nonpulmonare: cifoscolioza severa, obezitate, afectiuni neuro-musculare, tumori abdominale de dimensiuni mari sau prezenta unei cantitati crescute de apa in abdomen (ascita). Afectiunile pulmonare care dau resprictie sunt: bronsiectazii, astmul bronsic, bronsita cronica, pneumopatiile interstitiale, plamanul de staza, tuberculoza, fibroza pulmonara de orice cauza ar fi.
  • Volumul Expirator Fortat în 1 Secunda (FEV1): masoara volumul de aer pe care il puteti expira în prima secunda a unei expiratii fortate. O valoare redusa poate sugera afectiuni pulmonare obstructive, precum BPOC, astm bronsic în criza sau emfizem pulmonar.
  • Raportul FEV1/FVC- indice de permeabilitate bronsica (IPB)/ indice Tiffneau (IT): Acest raport compara FEV1 cu FVC. Un raport mai mic de 0.7 indica afectiuni pulmonare obstructive. Un raport normal sau crescut poate fi observat în afectiunile pulmonare restrictive.

Concluzie

Spirometria reprezinta o tehnica esentiala în evaluarea functiei respiratorii. Aceasta metoda non-invaziva ofera informatii valoroase pentru diagnosticarea si monitorizarea bolilor pulmonare, precum si pentru evaluarea starii generale a sanatatii respiratorii a pacientilor. Prin intermediul spirometriei, medicii pot dezvolta planuri de tratament personalizate si pot îmbunatati calitatea vietii pacientilor cu afectiuni respiratorii.

Programati-va la medic:

Daca aveti simptome pulmonare care necesita investigare prin spirometrie, aveti deja o boala pulmonara care necesita monitorizare prin spirometrie, aveti nevoie de evaluarea functiei pulmonare inainte de o interventie chirurgicala, va asteptam la consult cat mai repede la medicii nostri pneumologi:

Dr. Pneumolog Moldoan Simona

Dr. Pneumolog Parastie Angela

Dr. Pneumolog Ene Laura Ina

Pentru programare sunati-ne la numarul (+40)-745-603-880
sau programati-va online si vom stabili toate detaliile.

Cardio Help Team, Strada Crisanei, nr. 10, Alba Iulia .

 

Bibliografie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *