Definitie (raceala) :
Viroza respiratorie, cunoscută și sub numele de „răceală”, este o boală foarte frecventa cauzată de virusuri care atacă sistemul respirator. Aceasta apare la orice persoana, indiferent de vârsta.
Elemente comune ale virozelor respiratorii ( racelilor ) includ:
-
- Simptome Comune: tuse, strănut, secreții nazale, durere de gât, nas înfundat (congestie nazală). În cazurile mai severe, simptomele pot include febră, dureri musculare și oboseală accentuată;
- Mod de Transmitere: se transmit prin picături de salivă sau secreții nazale eliminate atunci când o persoană tușește, strănută sau vorbeste. O altă metodă este prin contactul mainilor direct cu obiecte sau suprafețe contaminate;
- Frecvență Sezonieră: cele mai multe infecții respiratorii virale, raceli, apar în sezoanele reci;
- Rezolvare și Tratament: de obicei, sistemul imunitar luptă împotriva infectiei si reuseste în câteva zile fără tratament antiviral specific sa rezolve situatia. Totusi, uneori se poate ajunge la complicații, mai ales la persoanele cu imunitate scăzută sau alte probleme de sănătate.
- Tipuri de Virusuri Cauzatoare: racelile pot fi cauzate de o varietate de virusuri, inclusiv rinovirusuri (cauza frecventă a răcelilor comune), virusuri gripale (A și B, care pot determina simptome mai severe), virusuri respiratorii sincițiale (în special la copii și determină și pot fi cauza infecțiilor de tract inferior, cum ar fi bronșita sau pneumonia), adenovirusuri (cauza de răceli, bronșite, pneumonii), coronavirusuri (SARS-CoV2, covid -19 ) și altele.
Simptome de „raceala”
Simptomele din raceala variaza în funcție de tipul de virus care cauzează infecția și de severitatea bolii. În general, implică afectarea căilor respiratorii superioare sau inferioare și pot avea următoarele simptome:
– congestie nazală si/sau secreții nazale (rinoree);
– tuse uscată sau productivă;
– dureri toracice usoare, date de efortul de tuse, iritatia traheala, inflamatia articulatiilor condrocostale, condrosternale, structurilor de la nivelul coloanei vertebrale.
– inflamarea și iritarea mucoasei faringiene (faringită) adesea asociată cu durere în timpul înghițirii (odinofagie) sau continua ( odinodinie);
– strănut;
– dureri de cap (cefalee);
– simptome generale de slăbiciune (astenie), oboseală la efort (fatigabilitate) și dureri musculare (mialgii).
– somnolenta.
– febra, frisoane, transpiratii.
– în unele cazuri, poate apărea o ușoară scădere în greutate ca rezultat al pierderii apetitului.
– afectare gastrointestinala in cadrul virozei respiratorii – greata , varsatura (dar uneori si din cauza efortului de tuse), modificari ale tranzitului.
– disconfort usor in respiratie.
Este important să rețineți că aceste simptome pot varia în intensitate de la persoană la persoană, în funcție de tipul de virus și de starea generală a sănătății unei persoane. De cele mai multe ori raceala are doar anumite simptome din cele enumerate. Dacă simptomele persistă sau se agravează, în special dacă apar dificultăți de respirație, dureri în piept sau alte simptome severe, este recomandat să vă adreasați medicului pneumolog pentru investigații suplimentare.
Diagnosticul virozei respiratorii
Diagnosticul racelii este clinic, bazat pe simptomele raportate și/sau semnele observate. Examenul fizic poate evidenția congestie nazală, “nas care curge” (rinoree) , “roșu în gât” (eritem faringian). Investigațiile imagistice nu sunt indicate la fiecare pacient. Radiografia toracică pentru evaluarea unei infecții de tract respirator inferior este indicată dacă examenul fizic este anormal, sugerand semne de pneumonie sau altă boală parenchimatoasă. Radiografiile sinusurilor sau examinarea prin tomografia computerizată (CT) nu sunt indicate de rutină.
În afară de testele specifice gripei (atunci când este indicat de epidemiologia temporală și simptomele clinice), reacția virală în lanț a polimerazei (PCR) și culturile bacteriene din tampoane sau spălări nazale nu sunt în general indicate. Deși există noi teste moleculare pentru detectarea multor agenți patogeni virali obișnuiți ai răcelii, nu există terapii antivirale țintite aprobate pentru utilizare în infecțiile virale necomplicate ale căilor respiratorii superioare la gazde normale. De asemenea, rezultatele culturilor bacteriene nu sunt disponibile imediat pentru a ghida tratamentul la pacienții cu răceală obișnuită, motiv pentru care nu sunt indicate în practica clinică.
Diagnosticul diferențial
Diagnosticul diferențial al virozelor respiratorii implică evaluarea simptomelor și a istoricului medical pentru a exclude alte boli cu simptome similare.
Dintre acestea, menționăm:
1. infecții bacteriene: bronșita sau pneumonia bacteriană pot produce simptome similare cu cele intalnite in raceala. Diagnosticul poate implica teste de spută sau imagistică pulmonară pentru a confirma prezența unei infecții bacteriene.
2. boli alergice: se pot manifesta prin congestie nazală, strănut și dureri de gât. Evaluarea poate include teste alergice pentru a identifica posibilele alergeni.
3. boli pulmonare cronice: astmul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) , tuberculoza sau fibroza pulmonară pot cauza simptome respiratorii persistente, care uneori daca sunt la debut pot fi puse pe seama unei raceli de catre pacienti. Spirometria și imagistica pulmonară sunt utile pentru diagnosticul acestor afecțiuni;
4. afecțiuni cardiace: insuficiența cardiacă congestivă poate produce dispnee și dificultăți de respirație care pot fi confundate cu simptomele virozelor respiratorii. Teste precum electrocardiograma (ECG) sau ecocardiografia pot fi utilizate pentru evaluarea stării cardiace.
5. boli autoimune: lupusul eritematos sistemic sau artrita reumatoidă pot avea simptome care afectează și sistemul respirator.
6. infecții fungice.
Este important ca diagnosticul să fie stabilit de către un medic pneumolog, iar pacienții să urmeze recomandările medicale pentru tratamentul și gestionarea corectă a afecțiunii lor.
Complicații racelilor
Complicațiile racelii pot include rinosinuzita acută, suprainfectarea bacteriana ( pneumonia, bronhopneumonia), exacerbarea astmului bronșic sau otita medie acută.
Tratament racelii
Tratamentul pentru raceala este de cele mai multe ori simptomatic întrucât majoritatea acestor infecții sunt cauzate de viruși, nefiind necesar tratatamentul cu antibiotice. Tratamentul are ca scop ameliorarea simptomelor și dobândirea mai rapidă a recuperării și constă în:
– evitarea fumului de tutun și a alcoolului, deoarece pot agrava simptomele și pot întârzia recuperarea.
– odihnă și hidratare;
– urmarea unui regim alimentar corespunzător: consumul de alimente nutritive și ușor digerabile contribuie la menținerea forței și a energiei;
– suplimente de vitamina C și zinc: pot ajuta la întărirea sistemului imunitar;
– antialgicele locale (spray ) sau siropurile pentru gât pot ajuta la ameliorarea discomfortului la înghițire; Antisepticele locale (spray) pot preveni o surainfectie bacteriana faringiana.
– medicamente antipiretice, antiinflamatoare sau analgezice: paracetamol (acetaminofen), ibuprofen pot fi utilizate pentru a reduce febra și pentru a ameliora durerile musculare și de cap.
– decongestionantele nazale: sub formă de picături sau spray-uri, pot ajuta la reducerea congestiei nazale. Se recomandă utilizarea decongestionantelor nazale doar pe durata episodului viral si doar la nevoie, evitand astfel rinita medicamentoasa care poate aparea daca se folosesc in exces.
– antitusivele și expectorantele: medicamentele antitusive reduc frecvența tusei uscate, actiune utila mai ales seara la culcare, favorizand somnul si odihna normala care sunt extrem de importante pentru scurtarea episodului viral, în timp ce expectorantele pot ajuta la subțierea mucusului și la ușurarea eliminării acestuia.
Concluzie
Raceala reprezintă o boală frecventă întâlnită în special în sezoanele reci. Tratamentul este în principal simptomatic și se concentrează pe gestionarea simptomelor pentru a facilita recuperarea in timp. Pentru prevenirea răspândirii virozelor respiratorii, igiena bună a mâinilor și practicile adecvate de igienă respiratorie sunt esențiale (masca la nevoie, in spatii aglomerate sau in contact cu persoane virozate ).
Programati-va la medic:
Daca aveti simptome de raceala care nu mai trec sau vreti doar sa primiti cele mai bune sfaturi pentru a trece printr-o raceala cat mai usor, medicii nostri
Dr. pneumolog Ene Laura Ina,
Dr. pneumolog Parastie Angela si
Dr. pneumolog Moldovan Simona
va asteapta cu drag.
Pentru programare sunati-ne la numarul (+40)-745-603-880 sau scrieti-ne pe WhatsApp
sau programati-va online si vom stabili toate detaliile.
Bibliografie
https://www.uptodate.com/contents/the-common-cold-in-adults-diagnosis-and-clinical-features
https://www.uptodate.com/contents/the-common-cold-in-adults-treatment-and-prevention
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/4022-upper-respiratory-infection