O cauza frecventa si mai putin cunoscuta a bolii de reflux gastroesofagian: apneea de somn
Refluxul gastroesofagian. Definitie
Boala de reflux gastroesofagian este o afectiune data de regurgitarea continutului gatric acid inapoi in esofag care poate ajunge de multe ori chiar si pana la nivelul nasului, sinusurilor, laringelui, traheei, bronhiilor. Continutul este acid si provoaca iritatia mucoasei si apoi inflamatia ei.
Cauze de reflux gastroesofagian
Printre factorii care provoaca reflux se numara:
- Varsta – La varste inaintate, refluxul este mult mai probabil datorita slabirii musculaturii esofagiene si a motilitatii digestive reduse.
- Obezitatea – In special obezitatea abdominala, care creste presiunea in abdomen .
- Balonarea – Presiunea pozitiva din abdomen poate impinge continutul inapoi, mai ales dupa masa sau consumul de alimente care produc gaze.
- Consumul de alcool – Alcoolul poate relaxa sfincterul esofagian inferior.
- Sarcina – Prin presiune pozitiva marita intraabdominala datorita cresterii uterului, ceea ce poate impinge continutul gastric inapoi.
- Consumul de tutun – Nicotina din tutun relaxeaza sfincterul esofagian
- Hernia hiatala – Prin faptul ca sfincterul gastroesofagian este ineficient, hernia permite continutului gastric sa patrunda mai usor in esofag.
- Medicatii – Anumite medicamente cum ar fi blocantii de calciu relaxeaza sfincterul gastroesofagian.
- Anumite alimente:
- Ciocolata
- Alimente grase și prăjite
- Citricele
- Băuturi cu cofeină
- Usturoiul și ceapa
- Alimentele condimentate
- Menta
- Preparatele din roșii
- Anumite ceaiuri
Intre acesti factori exista unul foarte frecvent si mai putin cunoscut, este vorba de apneea de somn.
Apneea de Somn
O afectiune insidioasa, care de multe ori este trecuta cu vederea, cu consecinte dezastruoase pe termen lung.
Apneea de somn este acea afectiune in care exista in timpul somnului opriri temporare ale respiratiei (apnei) sau respiratii superficiale (hipopnei ). Aceste opriri ale respiratiei duc la scaderi importante ale oxigenului in sange si declanseaza secretia de hormoni de stres adrenalina si noradrenalina. Dincolo de oboseala cronica, somnolenta excesiva din timpul zilei, riscul sporit pentru afectiuni cardiovasculare, AVC, dementa, alzeimer, diabet zaharat si enumerarea poate continua, apneea de somn influenteaza semnificativ si sistemul digestiv.
Influenta putin stiuta a Apneei de Somn asupra bolii de Reflux Gastroesofagian
Persoana in cauza in timpul unui episod apneic, suctioneaza, ca si un aspirator, aer din afara, aer care insa nu poate intra din cauza obstructei de la nivelul gatului sau nasului, astfel incat, daca nu vine aer atunci este posibil sa vina continut acid din stomac.
Acest continut poate ajunge, favorizat si de pozitia orizontala din timpul somnului, pana la nivelul nasului sau gatului de mai multe ori pe noapte.
Fiecare arsura pe care o face la nivelul gatului, nasului, sinusurilor rezulta in inflamatie si ca urmare si mai multa obstructie a cailor aeriene superioare. Acest fapt agraveaza si mai mult obstructiile de la nivelul caii superioare in timpul somnului, inchizand ciclul vicios cu o apnee de somn si mai severa.
De aici incolo fiecare patologie se potenteaza una pe alta intr-un cerc vicios:
mai multa apnee – mai mult reflux gastroesofagian- mai multa inflamatie la nivelul caii aeriene superioare – mai multa apnee de somn.
Este o relatie subtila, dar puternica, intre aceste afectiuni. Desi adesea tratate separat, ele sunt strans legate prin mecanismele explicate.
Simptomele Incrucisate: Cum Recunoastem Legatura
Identificarea legaturii intre apneea de somn si boala de reflux gastroesofagian necesita o observatie atenta a simptomelor. Daca arsurile la stomac si regurgitatia acida sunt acompaniate de oboseala accentuata si sforait, este posibil ca aceste semne sa indice o corelatie. Diagnosticul precis, poate fi insa aflat doar dupa investigarea apneei de somn prin poligrafie nocturna.
Abordarea Integrata: Tratamentul Concomitent al Apneei de Somn si a bolii de reflux gastroesofagian
Pe langa medicamentele specifice pentru boala de reflux gastroesofagian, poate fi necesara si implementarea unor solutii pentru gestionarea apneei de somn, cum ar fi utilizarea unui aparat CPAP. Schimbarile stilului de viata, inclusiv dieta si exercitiile fizice, joaca un rol esential in ameliorarea ambelor conditii.
Consecinte pe Termen Lung si Importanta Preventiei
Neglijata, interactiunea dintre apneea de somn si boala de reflux gastroesofagian poate duce la consecinte pe termen lung, de la deteriorarea calitatii vietii pana la complicatii serioase de sanatate. Prin urmare, preventia si tratamentul timpuriu sunt esentiale. Recunoasterea timpurie a simptomelor si consultarea regulata cu specialistii pot preveni evolutia nefericita a acestor afectiuni.
Concluzie
In concluzie, daca va confruntati cu boala de reflux de mult timp, de vina ar putea fi foarte bine si apneea de somn.
Ca sa va reduceti din simtomele neplacute ale bolii de reflux si sa va cresteti calitatea vietii va invitam sa abordati si aceasta posibilitate si sa incercam sa o diagnosticam impreuna.
Dr. Popescu Alexandra care are competenta in apnee de somn va asteapta la cabinetul medical de somnologie pentru consult de somnologie si eventual poligrafie nocturna, o masuratoare a mai multor parametrii in timpul somnului care o puteti face acasa la dumneavoastra cu aparatura noastra.
De asemenea avem si gastroenterologie, iar Dr. Cormos Rodica va poate asista cu gasirea altor cauze de boala de reflux si sfaturi utile.
Nu ezitati sa ne contactati
Pentru programare sunati-ne la numarul (+40)-745-603-880 sau scrieti-ne pe WhatsApp
sau programati-va online si vom stabili toate detaliile.
Cardio Help Team Strada Crisanei, nr. 10, Alba iulia
Formular programare investigatii pentru apnee de somn