...
Telefon: (+40)-745-603-880 | Adresa: Strada Crisanei, Numarul 10, Alba Iulia
relatie buna medic pacient cu apnee de somn

Apneea de somn netratata poate duce la glaucom ?

Apneea de somn si glaucomul par sa fie doua boli fara vreo legatura, dar cercetarile recente arata o relatie intre ele.

Apneea in somn este o tulburare in care respiratia se opreste si porneste in mod repetat in timpul somnului, ceea ce duce la scaderea oxigen in sange si la un somn neodihnitor.

Glaucomul este o boala oculara in care presiunea intraoculara creste, nervul optic se deterioreaza in timp si duce la pierderea vederii.

Studiile au aratat ca apneea de somn este asociata cu un risc crescut de dezvoltare a glaucomului.

Se presupune ca fluctuatiile in oxigenarea sangelui si presiunea intraoculara care apar in apneea in somn pot afecta nervul optic, contribuind la dezvoltarea sau agravarea glaucomului. De asemenea, apneea de somn poate duce la cresterea presiunii in interiorul capului (presiune intracraniana), care secundar afecteaza sanatatea ochilor. Hipoxia intermitenta, este o caracteristica a apneei de somn, si determina stres oxidativ si inflamatie, afectand inclusiv ochii.
Fie ca aveti deja apnee de somn sau glaucom, ar trebui sa va ganditi si vice-versa. Pacientii cu glaucom ar trebui sa fie constienti de riscul de a avea apnee in somn si invers. Diagnosticarea si tratamentul corect al apneei in somn pot ameliora glaucomul.ochiu uman - glaucom

 

Povestea reala a domnului Dorin

Dorin avea glaucom

Domnul Dorin, avea glaucom de 1 an si era sub tratament. A fost la mai multi doctori si cu toate acestea nu a reusit sa opreasca evolutia glaucomului. Tensiunea crestea incet in timp la ambii ochi.

De 3 saptamani a fost virozat, si inca mai tusea destul de mult, asa ca medicul de familie l-a trimis si la medicul pneumolog. Dupa consult medicul pneumolog a ajuns la concluzia ca avea o bronsita post-virala si i-a prescris niste pastile ca sa-i treaca.

Surpriza – acolo unde se astepta mai putin

Totusi, nu inainte sa plece din cabinet i-a spus: „mi se pare ca sunteti cam somnuros si la bolile care le aveti, va pot banui de apnee de somn. Daca vreti, va propun sa facem un test de monitorizare al oxigenului pe timpul noptii, la dumneavoastra acasa.  Noi va dam un aparat ,pe care il veti pune seara pe mana, nu este incomod sau dureros si se numeste pulsoximetru nocturn. Il aduceti a 2-a zi si o sa citim graficul impreuna.”

Zis si facut, domnul Dorin a facut inregistrarea, iar a 2-a zi medicul i-a citit traseul care sugera de fapt o apnee de somn severa. Mai jos puteti sa vedeti o parte din grafic:

relatie buna medic pacient cu apnee de somn

Domnul Dorin, a fost foarte bucuros ca pana la urma a gasit cauza glaucomului. La indicatiile medicului pneumolog, a facut poligrafie nocturna  si tratament la dr. Popescu Alexandra, apoi a fost trimis din nou la oftalmolog.

Deocamdata nu mai avem vesti despre dansul incat inca nu a sosit timpul sa vina la control, dar banuim ca lucrurile merg mult mai bine de cand face tratament pentru apnee de somn.

Programare la medic

Daca aveti glaucom ( sau stiti pe cineva cu aceasta boala), si doriti sa vedeti daca apneea de somn este cauza, veniti la noi,

iar dr. Alexandra Popescu,

medic pneumolog, supraspecializat in somnologie (apnee de somn) in urma unui test de o noapte, efectuat la dumneavoastra acasa, cu aparatura noastra, va va explica daca exista probleme si daca aveti nevoie de tratament.

Va asteptam cat mai repede, sunati-ne la numarul (+40)-745-603-880

Cardio Help Team    Strada Crisanei, nr. 10, Alba iulia

 

Formular programare investigatii pentru apnee de somn  Bibliografie:

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5084493/

  https://www.nature.com/articles/s41433-023-02471-6

   

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *